BUNTOVNIK SA RAZLOGOM

Simbol nemirnih i nezadovoljnih. Simbol američke omladine Džejms Din imao je samo šest godina kada je prvi put rekao da će postati glumac. Međutim, kako to inače ide u životu, uvek se nešto ispreči, u ranom detinjstvu preminula mu je majka, što ostavlja dubok trag u njemu, pa je čitava porodica digla ruke od malog dečaka čija je glava bila puna snova.

Odmah nakon završetka srednje škole Džejms Din se preselio u Kaliforniju gde je prvo upisao pravo na koledžu Santa Monika, ali se ubrzo prebacio na studije drame. Istovremeno je pohađao i glumačku radionicu glumca Džejmsa Vajtmora pokušavajući da ostvari neki značajniji uspeh kao glumac. Njegov prvi profesionalni angažman bio je u reklami za Pepsi kolu.

Seli se 1952 godine u New York i uskoro dobija svoju prvu pozorišnu ulogu na Brodveju u predstavi “See the Jaguar” i postaje član prestižne glumačke škole Actors Studio koju su u to vreme pohađali i Marlon Brando i drugi poznati glumci tog vremena.

Nakon tog inspirativnog iskustva, Džejms Dinu je polako krenulo na polju filma. Počeo je da snima manje značajne filmove, uz to dodajući par uloga u pozorištu. Ali, kako to biva u životu, za one koji su uporni, sreća kuca na njihova vrata. Ulogom u filmu “Istočno od raja” 1954 godine dovela je do toga da lepi mladić iz Indijane postane zvezda u usponu koju omladina najviše voli. Međutim snimanje filma “Buntovnik bez razloga” i uloga problematičnog tinejdžera Džimija Starka pored Natali Vud i Sala Minea bio je trenutak kada je Džejms Dina postigao svetsku slavu i popularnosti.

Dovoljan je samo tren da se ode u legendu

I, pre, nego je postao glumac Džejms Din je bio pasionirani ljubitelj automobilskih trka. Sa prvim ulogama i novcem kupio je svoj prvi sportski automobil – Porsche 356 Speedster i počeo da se takmiči. Bio je drugi u Palm Springsu marta 1955. godine, treći u Bejkersfildu maja iste godine, a u Santa Moniki je morao da odustane zbog kvara na automobilu.

Za vreme snimanja filma “Buntovnik bez razloga” Din kupuje automobil Porsche 550 Spyders, model koji je proizveden u samo 90 primeraka te godine. Zvao ga je “mala bitanga”.

Negde u tom periodu Džejms je izlazio sa Ursulom Andersen, prvom Bond devojkom. Mediji su ih bukvalno proganjali, a svi su licitirali da li će mladi neženja i čuvena lepotica možda uskoro kod matičara. Međutim, mesec dana nakon kupovine “male bitange” Džejms Din je bio mrtav.

Upravo ga je taj automobil koštao života. Din je krenuo na trke u Salinasu kada je poginuo u saobraćajnoj nesreći. Imao je samo 24 godina.

Nije doživeo premijere svojih filmova “Buntovnik bez razloga” i “Div” i nažalost titula koja mu je prikačena samo njemu stoji, jer je jedini glumac u istoriji Holivuda koji je dva puta posthumno bio nominovan za nagradu Oskar.

Džejms Din je sahranjen na “Park groblju“ u Ferimontu, a 1977. godine blizu mesta gde je poginuo u Šolamu podignut mu je spomenik, a i danas posle toliko godina žene ostavljaju karminom otiske usana na njoj.

Tekst:Karlo Astrahan

Foto:Rapid Leaks