SVETSKO REMEK- DELO RECIKLAŽE

Odbačene bicikle u Kini dobile su novu, fantastičnu namenu. Glavni krivac za tu genijalnu ideju je kineski arhitektonski studio LUO koji je uzeo bačene bicikle, nešto starog lima i napravio bubu u obliku male biblioteke za decu. Projekat nazvan Shared Lady Beetle, u stvari predstavlja mikro biblioteku dizajniranu tako da bude izvor saznanja deci o značaju reciklaže onoga što je nemarno bačeno na ulicu.

“Iako napravljeni iz dobre namere za očuvanje eko sistema i odlazak na posao bačene bicikle postaju ‘čudovišta’ “, rekao je Luo Yujie, osnivač LUO Studio .

“Kao dizajner koji živi u gradu razmišljao sam o mogućnosti ponovne upotrebe tih bačenih bicikala”, dodao je Luo.

LUO Studio uzeo je bačeni bicikl i pretvorio ga u mini biblioteku na četiri točka. Odbačeni limovi koji su se koristili za automobile upotrebljeni su za izradu spoljnog kućišta biblioteke, odnosno oklopa ispod kojeg su postavljene police izrađene od drveta.

Kad se otvori, metalna školjka na zadnjem delu bicikla koja izgleda poput krila bube, ugledaju se knjige.

Prvobitna namena buba bicikla je bila da se pomogne prijatelju osnivača LUO Studio koji se bavio obrazovanjem i koji je pomoću tako konstruisane bicikle vozio svoje nastavne rekvizite u školu.

Takođe se buba bicikl može koristiti kao biblioteka s malim odeljcima, može se prevoziti na različite lokacije ili držati na jednom mestu.


Četvrti točak na biciklu stabilizuje zadnji deo poklopca u obliku krila. Drvene police na kojima se nalazi mala biblioteka povećavaju se kako se spuštaju, tako da donja polica postaje dovoljno velika da deca mogu sediti na njoj dok čitaju. Šta reći nego da je svet dobio novo inspirativno delo koje će motivisati i druge kreativne ljude širom planete da urade nešto slično.

Tekst: Karlo Astrahan

Foto: LUO Studio