TRAŽIM NADU U PADU

Najveća misterija balkanske scene, ili drugačije, najveći jugoslovenski kantautor rođen je u Nikšiću na Božić 1956. Sa izdata samo dva albuma „Ožiljak“ 1981. i „Umjesto gluposti“ 1982. godine, Miladin Šobić, svojom muzikom ostavio je tragove u istoriji muzičke scene.

To sam ja“ bila je njegova prva pesma koja je 1975. godine postala himna Dubrovničkih studenata. Ovaj period smatra se ključnim za njegovo stvaranje i inspiraciju koju je dobijao usled studentskog života i velikih prijateljstava. Nakon dolaska u Sarajevo doživljava svoj vrhunac. Tih godina osvaja nagrade na festivalima u Subotici i Opatiji.

Njegova dela svima su poznata, ali povod za muzikom ipak je ostao skriven.

Naime, Šobić je počeo da se bavi muzikom sa svojih 19 godina još kao takoreći dečak. Glavni motiv za muzikom bila je novčana pomoć koju je hteo da sakupi za svoju sestru koja je bolovala od raka. Često je sa njom provodio dane u bolnici, dok bi noću sam plakao. Ali to ga nije omelo da stvara vanvremenske melodije. Nije dao da se „svašta gura u njegov svet“ te je zato njegova želja za stvaranjem bila sve jača i jača. Život prema njemu nije bio blag, ali je Šobićev štos bio je „da i on životu razbije nos“. Pevao je protiv zla, a uprkos svim problemima njemu su bile dovoljne stare novine i malo osmeha.

Kada je saznao da za njegovu sestru ima leka, snimio je svoj treći album „Barutana ljubavi“, ali nedugo zatim sestra je preminula a ovaj album nikada nije izdat. Nakon njene smrti zauvek se povukao sa javne scene. O njemu se mnogo pisalo, govorili su da se zamonašio, a neki čak i da je umro. Mnogo godina kasnije, jednom prilikom susrela su ga dva momka u vozu za Nikšić i tražili mu da se s njim fotografišu. Odbio je uz izvinjenje, rekavši da će im dati nešto vrednije. Zagrljaj.

2013. godine osvanula je vest kako je doživeo moždani udar, i da se i dan danas oporavlja od istog. Ipak na dodeli statusa istaknutog kulturnog stvaraoca koji mu je dodelila vlada Crne Gore, ovaj muzički genije se pojavio, dokazavši svoje stihove:

S mukom pod rukom
tražim nadu u padu
a gađa me aplauz
a gađa me smijeh.

Iako daleko od scene, Šobić verovatno sedi i dalje na svom parčetu betona i bojkutuje svet zbog nedostatka ljubavi.

Tekst: Danica Tašić
Foto: youtube.com/miladinsobicofficial